0

Н а всеки пет дни един български работник загива на работното си място. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който заедно със синдикалисти, представители на изпълнителната власт и работодатели почете паметта на загиналите при трудови злополуки при паметника на загиналите пред сградата на КНСБ.  Поводът е днешният 28 април - Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

Ежегодно 2,7 млн. души умират при трудови злополуки или свързани с работа заболявания, каза Димитров.
По данни на Международната организация по труда (МОТ) загиналите само при трудови злополуки  са 360 хиляди души. Мотото на тазгодишната кампанията на МОТ е да постигнем нулева смъртност на работното място до 2030 г. В своя манифест за нулева смъртност на работното място Европейската конфедерация на профсъюзите заявява, че всеки работен ден в ЕС 12 работещи не се прибират у дома след работа поради това, че са загинали на работното си място, посочи Димитров. В тази връзка КНСБ настоява да бъде приета Националната програма по безопасност и здраве при работа за 2022 г. – 2024 г. в съответствие с основните приоритети на Стратегическата рамка  на ЕС за здравословни и безопасни условия на труд, каза той.

Президентът на КНСБ съобщи, че МОТ ще провъзгласи безопасните и здравословни условия на труд като част от фундаменталните права на работното място. Очакваме това да се случи през юни.

По оперативна информация на НОИ през 2021 г. у нас са регистрирани 68 смъртни случаи, в това число четири жени или с 21 смъртни случаи по-малко от 2021 г., посочи Пламен Димитров. По думите му на всеки пет дни, един български работник загива на работното място.

Секторите с най-висока смъртност са: „Строителство“ – 18 загинали през 2021 г. или с един повече от 2020 г., следван от сектор „Сухопътен транспорт“ с 10 загинали или с един по-малко от 2020 г.,  и сектор „Търговия“ – седем души загинали, също с един по-малко от 2020 г. 

Има намаление на фаталните случаи, но въпреки всичко, ние твърдим, че освен подобрения контрол, все още много трудови злополуки не се докладват. Отчетените трудови злополуки през 2021 г. са 2392 и са с 83 повече от предходната година, каза президентът на КНСБ, цитиран от БТА.

Синдикатът подпомага децата на загиналите при трудови злополуки със създадения „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“. Пламен Димитров съобщи, че в момента стипендиите са 38, като през последните две години по време на епидемичната обстановка са добавени пет деца, загубили родителите си боледуване  от COVID-19. Децата получават 50 лв. на месец до завършване на средното си образование.