0

З а около 20 години личните лекари намаляха наполовина. Трябва да помислим как да подкрепим този капацитет. Това заяви председателят на Управителния съвет на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в ефира на БТВ.

„Основното, което отличава общопрактикуващите лекари от другите, е това, че те се занимават с продължително лечение и наблюдение на своите пациенти. Те не са медици на инцидентните случаи. Инцидентните случаи в родната медицина са, когато не сме на родното си място и трябва да потърсим неотложна помощ“, поясни той.

Маджаров допълни, че БЛС е излязъл с писмо до всички страни по темата – и към доц. Тонев, и към Сдруженията на общопрактикуващите лекари, което призовава следващата седмица да се направи първата среща на работна група, където да се обсъди идеята за посещаването на повече от един общопрактикуващ лекар.

Маджаров коментира и сигналите за лоша грижа в домове за възрастни хора.

„В нашата държава, когато става въпрос за социални домове и за центрове, които предлагат медицински услуги, щом не са финансирани от Здравната каса или от държавата, контролът остава настрани“, констатира той, като допълни, че това е голям проблем, защото държавата би трябвало да гарантира качество в тези социални и медицински услуги, независимо кой плаща.