0

Ч естит трети март! Днес отбелязваме 144 години от Освобождението на България, а връх Шипка е мястото за почит към загиналите за свободата на родината.

3 март е денят и който поставя началото на третата българска държава с подписването на Санстефанският мирен договор. За първи път празникът се отбелязва на тази дата през 1917 г.

Първото празнуване на Освобождението е още на следващата година след него. На 19 февруари 1879 г. във Велико Търново е отслужен молебен за загиналите български и руски воини, както и в прослава на цар Освободител. Това е и единственият път, в който честванията са в старата столица Велико Търново.

В продължение на 38 години празничната дата е на 19 февруари. Първоначално празнуваме възшествието на престола на руския император Александър II и подписването на Санстефанския договор, а не свободата си. Едва през 1988 г. 3 март се превръща в официален празник. През 1990-а г. става и национален.

30-метрови знамена ще бъдат развети в чест на Освобождението. Първото бе спуснато от камбанарията до монумента „Света Богородица“ в Хасково. Община Димитровград разпъна огромния трибагреник на сградата на общинската администрация. За 10-а поредна година гражданите, ползващи административни услуги от общината, получават българско знаме като подарък. Трибагрениците се раздават в Общинския център за услуги и информация на гражданите, съобщават от общината. Патриотичната инициатива от кампанията “Обичам България” на кмета на община Димитровград Иво Димов през годините обхвана училища, детски градини, читалища и пенсионерски клубове. Така във всяка класна стая в училищата в община Димитровград и детските градини има българското знаме.

Алпинисти монтираха 32-метров трикольор на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Честванията в празничния ден щe зaпoчнат в 9,30 чaca c молебен за България в кaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец“. В 10,30 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора щe ce cъcтoи pитyaлът зa издигaнe нa нaциoнaлнoтo знaмe нa Peпyблиĸa Бългapия. В 10,45 часа едновременно ще бъдат положени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa - Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „9 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание. Община Стара Загора и тази година ще осигури безплатен транспорт за желаещите да вземат участие в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“. След приключване на церемонията, автобусът ще се върне обратно и ще обслужва спирките по направление кв. „Самара“ – кв. „Железник“.

144 липови и яворови фиданки ще бъдат засадени на 3 март в местността Габера от жителите на град Шипка, бъдещият парк ще носи името Горичка на обединението, съобщи каращата втори мандат кметица Василка Панайотова. Фиданките са дарени от държавното горско стопанство – Казанлък, за засаждането са поканени всички местни жители. Панайотова припомня, че на същото място преди няколко години стихиен пожар е унищожил съществуващите насаждания. Преди залесителната акция по улиците на планинското градче ще премине шествие, което ще пренесе от храм-паметника „Рождество Христово“ до центъра 30-метров национален флаг. Участниците в шествието и залесяването по-късно ще се включат в надиграване под наслов „Мегданът“, на чийто финал гостите ще получат бучка шипченска земя, осветена от местния свещеник отец Иван. Организатор на тази проява е „Обединение 29“. Докато любителите на фолклора се надиграват, на площада в залата на читалището ще бъдат наградени победителите в първия национален конкурс „С България в сърцето ми“ за стихотворение, песен и танц“. В него са взели участие на над 200 индивидуални изпълнители и групи от детски градини и школи към читалища на възраст от 8 до 13 години. Проявата е съвместна със старозагорското НУМСИ „Христина Морфова“.

Заря

На 3 март, четвъртък, от 11,00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България. От 18,30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18,40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Премиерът Кирил Петков и председателят на Народното събрание Никола Минчев ще участват в тържественото честване на връх Шипка.