0

Ч есънът мина цената на агнешкото, като килото му удари 18 лева. Проверка на „Телеграф“ в търговската мрежа установи, че лютивата подправка се продава в мрежички по 100 грама за 1,79 лв. бройката.

Търговците твърдят, че е родно производство. За сравнение в момента агнешката плешка върви на цени от 15 до 17 лева за кило.

В момента по-изгодно е буркан от шопската, а дори и от овчарската салата, показа проверка на „Телеграф“. Около 3 лева струва буркан царска, в която има карфиол, чушки, моркови и домати, в търговската мрежа. За сравнение пресните зеленчуци са доста по-солени и са основно внос от Турция и Гърция.

Например килограм домати в момента се продава между 4,50 и 5 лева. Консервите с нарязани домати, които се ползват от домакините както за готвене, така и за салата с лук, са по 1-1,50 лева за кутия от 400 грама, а един килограм излиза между 2-3,65 лв. Краставиците пък са от 4 до 5,50 лева за кило. Кило корнишони струва 4,50 лева, а буркан със стерилизирани краставички се продава за 2 лева. Зеленият пипер е по 5 лева за кило, а червените са по 6 лева. Двойно по-евтино излиза буркан с печени и белени пиперки.

По 1,80 лева върви кило прясно зеле, а цената за цяла глава е около 3,50 лв. За сравнение буркан от 1,7 кг с кисело струва 3,20 лв.

На пазара има и други варианти, с които да заменим пресния зарзават. Предлагат се готови замразени миксове за гювеч, супа и други ястия на цени от 180 до 2,60 лева в пакети по 500 грама. В тях има различни зеленчуци като патладжан, бамя, домати, пипер и други.

На пазара в момента български са само зелената залата и лук, както и картофите, прясното зеле и чесънът. Както при останалите зеленчуци, така и при тях има значително увеличение на цените, като в момента салатите са по 1,80-1,90 лева за брой. Връзка с 4-5 стръка лук пък струва 1,30 лева.

По-високите цени са вследствие на липсата на българска продукция заради поскъпването на тока и газа, обясниха експерти. Фермери предупреждават, че се очаква дефицит на родна продукция и през летните месеци, тъй като разсадите не са заложени в оранжериите заради високите енергийни разходи.

По данни на оранжерийните производители в момента само една трета от парниците има продукция и това са основно салати и зелен лук, които са студоустойчиви и не е необходимо да се правят разходи за отопление. Освен това преди дни от фонд „Земеделие“ преведоха 3,5 млн. лева помощи на производителите на оранжерийна продукция, с които да покрият разходите си за скъпия газ.