0

С нов мощен телескоп робот, който ще бъде монтиран в обсерваторията в Рожен в Родопите, учени от цял свят ще могат да следят далечни звезди. За това съобщиха от Института по астрономия - НАО при БАН, пред „Телеграф“. Съоръжението вече е закупено, а първите пробни тестове вече успешно са преминали в завода производител в Австрия, казаха от института.

Инсталиране

Новият телескоп е първият, който се монтира на Рожен от 40 г. насам, откакто е открита обсерваторията през 1981 г., а окончателното инсталиране ще се осъществи през септември тази година. Любопитно е да се научи, че телескопът е ново поколение, роботизиран, напълно автоматичен, дотолкова, че може да се управлява от домашен компютър. Така че не е необходимо физически до него да присъства човек. Учени от цял свят, независимо в коя точка на планетата се намират, ще могат да задават параметрите на обекти, които искат да наблюдават през компютъра си, след като получат парола за съоръжението.

Огледало

Телескопът е толкова мощен, че чрез него може да се наблюдава животът в космоса на много отдалечени звезди и квазари, уточниха астрономите. Фактически изследователите задават параметрите на съответния небесен обект, телескопът си отваря автоматично купола, прави настройка на огледалата, които са три, като най-голямото е метър и половина.

От института по астрономия казаха, че на 12 юни, деня на Свети Дух, обсерваторията в Рожен ще проведе Ден на отворени врати. Тогава запалените по космоса ще могат да наблюдават през посетителски телескоп планетите в нашата Слънчева система. Учените обясниха, че най-важното условие, за да се извърши добро наблюдение на небесните тела, е да е тъмно. Неслучайно Рожен е избран за обсерватория, защото има много малко светлинно замърсяване, а въздухът е чист. Обсерваторията е най-голяма на Балканския полуостров, миналата година тя чества 40-годишен юбилей. Разполага и с телескоп с двуметрово огледало.