0

„Истината е, че това е лично решение на Кирил Петков и то му е хрумнало, докато пътуваше във влака за Украйна, когато ходеха в Киев”. Това заяви пред Нова телевизия председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов относно новината, която беше съобщена вчера от премиера в оставка, че България гони 70 руски дипломати.

„Това, че трябва да се изгонят 70 човека от руското посолство е хрумка на Кирил Петков. Споделил го е по време на пътуването с тези, които са били там. От нашите хора беше Станислав Балабанов”, добави той.

По думите му тогава са се провели разговори и от МВнР са обяснили на премиера, че има определени правила и стъпки за това.

Запитан дали това означава, че Теодора Генчовска е против това решение, Йорданов отговори: „Най-добре е тя да го каже, но знам, че Генчовска не смяташе, че това е правилна стъпка, защото си има определени правила. Това не е детската игра и да се разсърдим на някой”.

Според него е логично, ако има руски дипломати, които изпълняват шпионска дейност и ако бъдат разкрити, то те да бъдат отзовани. „Избягвам да казвам дали съм против или не, защото не съм вътре в системата. Казвам само, че не се прави токова рязко и изпитвам съмнения дали всички са шпиони, защото бройката му е хрумнала в главата преди 4 месеца и не е въз основа на службите. Не знам друга държава да си е позволила такова нещо”, добави председателят на ПГ на „Има такъв народ“.

„От много време разправяме, че ние ще напуснем тази коалиция, ако продължават да се държат по този начин по отношение на Северна Македония. В крайна сметка всичко, за което предупреждавахме, се случи. В края на юни падна ветото и то с условия, различни от позицията на България от преди това”, коментира още Тошко Йорданов.

„БСП, които са изключително флексабилни, също обявиха, че са с червена линия по тази тема. После стана розова, бледорозова, сега изчезна. Логично би било те също да излязат от коалицията”, добави той.

Той беше категоричен, че политиците трябва да бъдат последователни и да си държат на думата. „Не сме отишли там, за да умрем като депутати. Има много такива в парламента. Ние не сме от тях. Ние сме обявили някакви позиции, спазваме си ги и нормалното е всички да постъпват така, а не 4 месеца да се обръщат на друга посока”, смята Йорданов.

Съветник на Митрофанова сред прогонените дипломати (ВИЖТЕ ОЩЕ ЗА ИЗГОНЕНИТЕ)

 

Петков гони руските дипломати без решение на коалиционните партньори