0

В исоките цени на горивата в Гърция принудиха гражданите й да пътуват до пограничните райони на България, за да напълнят резервоарите на своите автомобили. Оказва се, че в южната ни съсеска цените надхвърлят над 2 евро за литър. До България за бензин и обратно. Съвсем близо до границата- на Кулата, ги очакват цени, за каквито в Гърция в момента само мечтаят.

„В Гърция бензинът е 2 евро и 10 цента, а тук е с половин евро по-малко. Как да не си заслужава. Това е сериозна икономия, а и си купуваме по нещо оттук”, коментират пътуващи, като допълват, че в България животът е по-евтин, заради което идват набързо, хапват, зареждат и се връщат в Гърция.

Макар цените у нас да са по-поносими за гърците, подобни пътувания обикновено могат да си позволят единствено жителите на крайните северни села и градчета. За тези, които живеят в Солун например, пътуване само за бензин не е “по джоба”.

„Ако имаш други неща за вършене, е по-добре да дойдеш и да заредиш тук, но ако идвах само за да заредя, бензинът, който икономисвам, щях да го изгоря за тези 200 километра”, констатира друг от пътуващите. По-евтиното гориво у нас повишава интереса на гърците и към други сектори от българската икономика. Така например в региона на Петрич и Сандански отново пристигат с автобуси от Гърция за шопинг туризъм.