3,07% от учениците са с „пълен курс" на ваксинация, а 0,57% са „първа игла", което означава, че ваксинацията им ще завърши скоро. Общо ваксинираните деца и ученици са малко над 3,6%, съобщи просветният министър проф. Николай Денков.

3,07% от учениците са с „пълен курс" на ваксинация, а 0,57% са „първа игла", което означава, че ваксинацията им ще завърши скоро. Общо ваксинираните деца и ученици са малко над 3,6%, съобщи просветният министър проф. Николай Денков.

Имунизираните срещу коронавирус учители пък са около 1/3. „Малко над 35% са ваксинираните учители с "първа и втора игла", но за съжаление, след 15 септември имаме много бавно нарастване на процента на ваксинираните преподаватели и този темп, който имахме през август, в момента се позагуби“, заяви образователният министър.

Проф. Денков посочи още, че към днешна дата 654 паралелки в училищата и групи в детските градини в страната са карантинирани заради COVID-19, като от тях 622 са училищните паралелки, а 32 са групите в детските градини. Те се равняват на 1,21%, което е четири пъти повече спрямо 17 септември. Най-много днес са карантинираните ученици в Перник - 2,57%, а най-малко са в Смолян – 0,4%, отбеляза министърът.

Карантинираните учители в страната пък са 1,1 процента, а към 15 септември са били 0,61%. Най-много сега са карантинираните педагози в Монтана - 2,18%, а най-малко са в Плевен - 0,43 %.

Министър Денков каза, че към днешна дата ибщо четири училища в страната са минали изцяло на онлайн обучение. Това са училището в село Света Петка, Велиградско; училището в село Владо Тричков, Своге; както и две училища в град Бяла Русенско. Има и една детска градина на дистанционно обучение, която е в село Мокреш, област Монтана. Той припомни, че Габрово е в тъмночервената област и там учениците учат на ротационен принцип.

„Изпратихме уточнение до Регионалните управления по образованието и към директорите на училищата в страната, че "ако 10 процента от учениците в даден випуск са карантинирани или болни, може випускът да излезе в ротационно обучение или изцяло в електронно обучение". Няма нужда карантинираните да са 10 процента в цялото училище“, уточни образователният министър.

Проф. Денков участва в отбелязването на Международния ден на учителя пред централата на КТ "Подкрепа". Той поднесе цветя пред Мемориалния знак пред сградата на КТ "Подкрепа", изграден в чест на българските учители и за голямата учителска стачка през 2007 г. В церемонията участваха също и поднесоха цветя президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и председателят на Синдиката "Образование" Юлиян Петров.