Ж ертвите и болните от коронавирус не са просто статистика, само защото болестта не е застигнала нас самите. Това заяви в предаването „Панорама”на БНТ общопрактикуващият лекар и писател д-р Анастас Иванов. Познат е на публиката още като Тео Буковски.

Жертвите и болните от коронавирус не са просто статистика, само защото болестта не е застигнала нас самите. Това заяви в предаването „Панорама”на БНТ общопрактикуващият лекар и писател д-р Анастас Иванов. Познат е на публиката още като Тео Буковски.

Той изтъкна, че разделя пандемията на два периода-до 1 май и след това. Причината-43-годишната лекарка от Сливен, която загуби живота си заради инфекция с COVID-19. 

„Трудно е, когато колега загуби битката с живота. Всички ние бяхме обединени в този месец и половина, дори като общество. Иска ми се, ако можем, да запазим това единомислие, толерантността към чуждата мисъл. Ако го направим, това ще е най-доброто постижение”, коментира д-р Иванов. Според него професията му дава поле за появата на истории, които могат да се използват в жанровете, в които твори-фентъзи и криминалета.

 „Като дете съм израснал с книгите на Джон Уиндъм. Затова покрай пандемията си спомних за неговия роман „Денят на трифидите”. Живеем като в научно-фантастичен роман”, каза още той. Според лекаря-писател е важно в периода на социалната изолация да сме разбрали колко сме си нужни един друг. И ако сме толерантни към околните, към самотните, ще е от положителните черти на карантината.

„Има хора ,които обичат да живеят като карантинирани. Те са си самодостатъчни. Но ето, по време на извънредното положение имаше доброволци, които се грижеха за самотни възрастни хора, носеха им храна. Ако това се запази, ще е много хубаво”, коментира д-р Иванов. Лошото според него е, че винаги оценяваме нещо едва, когато сме го загубили.

„Животът е пъстър и винаги ще бъде такъв. Ако мислим, че утре ще се разболеем, ще съсипем психиката си точно за два месеца. Нека имаме въображението да си измисляме мечти. Както е казал Рей Бредбъри, всичко е едно голямо въображение. Тези два месеца бяхме сами със себе си, нека сега се опитаме да се вслушваме и в другите. Няма как да сме изолирани цял живот. Нека бъдем социални по този начин, че да търсим как да помогнем на другия”, каза още лекарят.