0

С неговалежът пак изненада професионалистите в община Невестино, но не и аматьорите. Такава констатация направи кюстендилецът Димитър Димитров, който живее в невестинското село Еремия и сдоби популярност с редица акции, сред които дарение на картофи, гасене на пожари и финансиране на 19-годишната тийнейджърка Зара Ръдърфорд, която подобри световния рекорд за най-млада жена, летяла соло по земното кълбо.

Не случайно Димитър се захвана този път сам да почисти пътищата на Невестинска община, тъй като малцина са хората, които могат да достигнат до отдалечените махали и села. „Не, ние не сме строителна или фирма за пътно поддържане, а ИТ компания. Но разполагаме с нов трактор Ламборджини с ново гребло за сняг. Разполагаме и със стар (но в състояние като нов) Mercedes-Benz Unimog. Той беше собственост на армията на САЩ и е престоял много години в хангар във военна база в Германия преди да дойде при нас. Снабден е със система за опесъчаване и гребло за сняг. През лятото той ще бъде противопожарен автомобил с цистерна и мощно водно оръдие. Разполагаме и с три амфибии с гребла за сняг, а също така и с верижен челен товарач Bobcat T590 с роторен снегорин. Имаме и голям колесен челен товарач“, обясни Димитър.

В продължение на часове той заедно четирима от работниците се заеха с не леката задача да изчистят натрупаната 25-сантиметрова снежна покривка.

Димитров дори предложи при необходимост да го търсят местните жители, тъй като в някой части на общината достъпът на линейки е невъзможен.

Само преди броени месеци Димитров сдоби още по-голяма популярност, след като обяви и конкурс и предложи нов автомобил на медик, който му отговори на въпроса защо е останал да работи в България. Този път Димитър постави ново предизвикателство.

„Обявявам конкурс за най-хитроумен отговор на въпроса "Българска ИТ компания разполага със снегопочистваща и противопожарна техника от над десет години, но положението със зимните пътища в малките населени места и горските пожари в страната не се е подобрило съществено. Какво още трябва да закупим, за да стане държавата ни нормална?", заяви през личния си профил Димитър.

А наградата, която обещава за най-хитроумния отговор този път е безплатен хостинг и регистрация на домейн за десет години. Отговорите обаче не трябва да противоречат на законите и Kонституцията на Република България, обяснява още Димитров.