Т ака конструирана и с така неглижирана сигурност, системата за случайно разпределение на делата е удобна за някои, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов в интервю за "Канал 3".

Така конструирана и с така неглижирана сигурност, системата за случайно разпределение на делата е удобна за някои, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов в интервю за "Канал 3".

Той допълни, че има опасност този пробив в действителност да се превърне в коронавируса в съдебната система. Одита на системата доказва уязвимост от всички видове въздействия. Тя може да бъде манипулирана така, че да се създават дори несъществуващи съдилища и съдии. Министърът заяви, че в малкото проверки на системата, никой не е сверявал от къде и от кого за извършвани влизанията в нея.

Въпросната система е въведена по времето на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, макар той да отрича да е лобирал за нея. И все пак Данаил Кирилов е на мнение, че има “протоколи, от които се вижда, че това не е съвсем вярно“.

Той разкри още, че има сигнали, че „от търговските колегии подбират и развиват за делата съдии- привърженици на една от съсловните организации, която е близка до един от председателите на върховните съдилища“, като най-вероятно става дума за председателя на Съюза на съдиите – Калин Калпакчиев, и шефа на Върховния касационен съд – Лозан Панов.

Няма как занижената сигурност на системата за случайно разпределение на делата да не поставя под съмнение съдебността, но това не означава, че съда не е правораздавал обективно, допълни правосъдния министър.
“Положителната новина е, че, макар и бавно, истината има шанс да се прояви“, заключи Данаил Кирилов.