Н е се търси конституционно мнозинство в рамките на това Народно събрание. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пред БНР по повод внесения проект на нова Конституция от ГЕРБ.

Не се търси конституционно мнозинство в рамките на това Народно събрание. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пред БНР по повод внесения проект на нова Конституция от ГЕРБ.

„Предложението за нова конституция просто иска да утвърди процедурата за това, че вървим към свикване на Велико народно събрание, а не искаме да търсим конституционно мнозинство в рамките на това Народно събрание. Няма таен замисъл. Следим пулса на общественото напрежение“, заяви Дариткова.

Това Народно събрание няма да променя Конституцията, а предложеният от ГЕРБ проект няма да бъде окончателният вариант за бъдещо гласуване, поясни Дариткова. Проектът за нова конституция трябва да върви паралелно с проект за предложение за свикване на Велико народно събрание, уточни тя. Първоначалният вариант на предложенията за промени в основния закон е внесен за дебати, консултации, мнения и бележки за изчистване на проекта, за да не бъдат упреквани в ГЕРБ в забавяне, посочи Дариткова. „Но в същото време искаме да покажем, че сме готови на максимално ускорена процедура и да търсим съгласие на повече от 160 народни представители.“, каза още Дариткова. Тя увери, че ще се срещнат с представители на всички парламентарно представени партии, като първата среща ще бъде с коалиционните партньори.

„Лицата на протеста са доста различни и техните искания са разнопосочни. В същото време това, което може да обедини едно общество, е да се търси решение за бъдещия път на държавата. Това може да стане само след разглеждане и корекция на основния закон с едно сериозно представителство, каквото е Великото народно събрание“, заяви още Дариткова.