0

10 сантиметра сняг се очаква да натрупа в България в началото на декември. Прогнозата е на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания в САЩ.

Сняг се задава и в последния ден на ноември, отбелязва пред вестник „Телеграф“ климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Рачев. „По високите полета на Софийско и Предбалкана при всички положения ще има снеговалеж. Колко ще натрупа, ще видим, но той ще бъде доста символичен. На 1 и 2 декември времето ще бъде по-хладно, типично зимно време“, уточнява той.

Снегове се задават и на 3, 4 и 5 декември. Според Националната агенция на океанските и атмосферните изследвания на САЩ ще се образува снежна покривка и в по-ниското под 400-500 метра. Например в Западна България се очаква сняг от порядъка на 10 сантиметра. В Североизточна България има възможност и за още по-голяма. Европейската прогноза е по-скромна и не вещае да е толкова студено, че да се образува такава значителна снежна покривка. И двете прогнози са за след 10 дни, така че те са в областта на вероятностите, уточнява специалистът.

С настъпването на първия зимен месец рязко ще се понижат температурите и ще се установят такава, каквито са характерни за декември месец. Полярни студове няма да има, категоричен е професор Рачев. Минималните температури в София на 1, 2 и 3 декември ще бъдат отрицателни. Най-студено ще бъде на 1 декември, защото ще се изясни след нахлуването на студения въздух. Сутрешните температури ще бъдат между минус 2 и минус 5 градуса. На обяд ще бъде до 3-4 градуса.

Последен топъл уикенд се задава преди зимата. В събота, неделя и отчасти понеделник пък ще се радваме на изключително приятно есенно време като за последно. На места живакът ще стигне 15-16 градуса.