0

Д епутатите на ПП "Зелено движение", част от ПГ "Демократична България", Владислав Панев и Зорница Стратиева са внесли в парламента предложение за проект на решение за изслушване от Народното събрание на президента на Република Украйна Володимир Зеленски.

Проекторешението е заведено вчера в деловодството на Народното събрание и е разпределено на парламентарната комисия по външна политика. След гласуване в комисията се очаква предложението да бъде обсъдено в пленарната зала. Ако проекторешението бъде прието, на Зеленски ще бъде предложено да говори пред българския парламент.

Решението такова предложение да бъде направено беше взето от Националната конференция на ПП "Зелено движение" миналата събота. Председателят на "Зелено движение" Владислав Панев тогава обясни идеята като мощен знак каква е позицията на България. Причината е, че засега България се държи като държава, която спазва "неутралитет", отказва да изпрати друга помощ на Украйна, освен хуманитарната такава. 

Вносителите на предложението в парламента посочват, че България не може да си позволи да остане безучастна към смъртта и страданието на населението на Украйна. Ако президентът Зеленски бъде изслушан, ще бъдат изяснени обстоятелствата около възникването на военния конфликтът и ходът на преговорите, смятат те. Панев и Стратиева посочват, че изслушването би допринесло и за вземането на решение за това каква помощ следва да изпратим на Украйна.

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев коментира, че изслушването може окончателно да промени отношението на парламентарните групи към предложението за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък го определи като "несериозно" и "театрален акт", от който НС няма нужда.

Украинският президент вече говори пред американския Конгрес, британския парламент, Бундестага, италианския парламент, израелския Кнесет и др., като неизменно призовава за военна помощ във войната, която Русия започна на територията на страната му.