0

П редложението на "Възраждане" за създаване на комисия, която да проучва мерките срещу разпространението на коронавируса, бе отхвърлено от мнозинство в Народното събрание. Националистите получиха подкрепа само от "Има такъв народ" и ДПС. "Против" гласуваха депутатите на "Продължаваме промяната", повечето от БСП и "Демократична България" гласуваха"въздържал се", а народните представители на ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Депутатите на ДПС гласуваха в подкрепа на създаване на комисия за мерките, въпреки че по време на обсъжданията Хасан Адемов от движението обяви, че "не вижда никакъв смисъл от тази комисия". Според Адемов целта е да бъдат отменени ограниченията срещу разпространението на инфекцията, а право на законодателна инициатива има всеки депутат.

Иначе това бе първото заседание на парламента за новата година. То продължи около час и 15 минути. Поради изчерпване на програмата председателят Никола Минчев удари звънеца и с това сложи край на работното време в пленарната зала.

Изненадващо преди това от седмичната програма на парламента отпадна една от най-горещите теми сред депутатите - въвеждането на зелен сертификат за достъп до сградите на НС. Предложението е на "Демократична България".

„Рано в сряда на Председателски съвет е взето решение точката да бъде отложена поради необходимост от корекции“, съобщи Минчев. Той обясни, че проекторешението първо ще бъде разгледано от постоянните комисии и след това ще бъде внесено в пленарната зала.

Заседанието започна тържествено - в залата прозвучаха химна на републиката и химна на ЕС. След това дойде ред на политиката -  трите партии, които не участват в управляващото мнозинство критикуваха новото управление в декларации, които бяха прочетени от трибуната.

БГНЕС

От името на ПГ на ГЕРБ-СДС председателят Десислава Атанасова предупреди, че безвремието на служебните и предизборни управления е свършило и даде заявка, че парламентарната група на бившите управляващи заема ролята на монолитна опозиция, която ще предложи опита, експертизата и идеите си за излизане от тежката ситуация, в която страната ни се намира.

БГНЕС

Последва декларация и от името на ДПС, прочетена от лидера на движението Мустафа Карадайъ, който изрази разочарованието си, че е очаквал да чуе приоритетите от мандатоносителите или управленска програма от участниците в правителството.

"Новите „тинк-так“ политически проекти се внедриха, като новите месии. Така се появи и ГЕРБ. Инфлацията всеки изминал ден обеднява хората, а бизнесът изнемогва. Избирателят ни наложи тежката задача да стабилизираме политическия процес. Това изисква възстановяване на държавността и парламентаризма. България е фатално закъсняла със своя План за възстановяване и устойчивост, за оперативните програми изобщо не се говори", каза Карадайъ от парламентарната трибуна.

БГНЕС

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов пък припомни за предстоящия протест на недоволни от ограничителните мерки заради коронавируса хора идната сряда.

"Апелираме за политически диалог. Настояваме за времето до следващата седмица да се даде ясен знак, че проблемите ще се решават от българските институции, а да не се създават от тях, каза Костадинов и подчерта, че другата седмица отвън ще има десетки хиляди гневни хора, а когато хората излязат на улиците трудно могат да бъдат прибрани.