0

Д епутатите си наеха 39 съветници, които да им помагат. Това показва публичният регистър на нещатните сътрудници в парламента. Трима от назначените са със средно образование. Те са ангажирани в областта на младежките политики и дигитализацията.

За разлика от постоянните сътрудници нещатните не са служители на Народното събрание. Те получават възнагражденията си от допълнителните две трети, които депутатите получават над заплатите. Става въпрос за малко под 3300 лв., които са предназначени за помощници, съветници и технически персонал на народните представители. Тези пари могат да се взимат и на ръка, тъй като според гласуваните промени в парламентарния правилник изискването за изплащане по банков път важи само за основните заплати.

Иначе много от избраните сътрудници са били такива и в предишни Народни събрания. Други пък са участвали в тях като депутати. Сред вече назначените са шампион по самбо, шеф на охранителна фирма, професор в Академията на МВР и докторант по финанси. Някои от депутатите са наели по двама съветници. Това са Христо Иванов, Атанас Атанасов и Зорница Стратиева от ДБ, Александър Ненков и Гюнай Хюсмен от ГЕРБ-СДС, Джевдет Чакъров от ДПС и Николай Радулов от ИТН.

Експерти по медии и връзки с обществеността са най-търсени от настоящите народни представители. В тези ресори са назначени общо 9 съветници. На второ място са сътрудниците в областта на икономиката и финансите, които са общо седем, а след тях са експертите по правни въпроси. Шестимата юристи, назначени в помощ на депутатите, ще ги съветват в работата по законопроекти и правни политики.

Още трима са експертите, назначени конкретно в областта на законодателната дейност. Организационната и техническата дейност пък са възложени на четирима нещатни сътрудници, а други трима ще отговарят по въпросите за специалните разузнавателни средства (СРС), вътрешния ред и сигурност. Двама съветници ще дават експертно мнение по въпросите за регионалното развитие и управление.

Отново двама ще помагат на депутатите в областта на земеделието. Един сътрудник е назначен за „цялостна дейност“, а друг за „строителство и околна среда“.