0

Н ародното събрание прие оставката на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров. Това стана след като точката беше включена в дневния ред на депутатите за днес по искане на "Има такъв народ".

Решението беше взето единодушно със 198 гласа "за", "против" и "въздържал се" нямаше, тъй като ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването.

Председателят на КПКОНПИ и бивш главен прокурор подаде оставката си на 17 януари, ден преди да бъде обявено, че е отнет допускът му до класифицирана информация. Цацаров обяви пред вътрешната комисия на НС, че е имало институционален натиск това да стане, упражнили го вътрешният министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков.

Дебатът по темата откри депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който каза, че е изненадан, че Цацаров не е в парламента за гласуването на оставката му.

"Беше логично той да даде и някакъв отчет пред парламента, който го е избрал за тази позиция. Мисля, че трябваше да има някаква дискусия, вие нещо бързате", каза Биков.

По думите му управляващите не искат да има сериозен дебат по тази тема. "Според мен, това, което правите, е странно. Ние в комисия имахме изслушване на г-н Цацаров, но то се случи малко насила. Какъв е проблемът той да дойде тук и да си каже каквото има. Така само освобождаваме и все едно нищо не е било. Да сте живи и здрави и Господ да ви е на помощ", допълни депутатът.

Отговори му Константин Бачийски от "Продължаваме промяната". Той заяви, че към момента КПКОНПИ работи неефективно и вина затова има и Сотир Цацаров.

"Оставката на г-н Цацаров така или иначе ще стане факт. Дали малко по-рано или малко по-късно - това не е важно", каза той. Според него важно е кога ще се случи промяната в КПКОНПИ.

"Хората, които се проверяваха от нея излязоха с ореол, а някои от тях са санкционирани и по закона "Магнитски". Тази комисия не намери аргументи срещу тях. Следващата комисия ще има много по-голяма ефективност", обеща депутатът от управляващите.

В дебата се включи и бившия председател на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ". "В случая сме в позиция на подадена оставка, с която парламентът трябва да се съобрази. Конституционният съд казва, че това е субективно право и ние трябва само да установим дали оставката е истинска и трябва да я приемем", категорична е тя.

"Това се превръща в някакъв другарски съд, но този когото съдим го няма", заключи Биков след репликите на управляващите.