0

Д епутатите да получават заплатите си и на ръка, не задължително по банков път. Това прие Временната комисия, която се занимава с новия правилник на Народното събрание. Решението обаче следва да бъде одобрено и в пленарна зала.

При дебата обаче възникна спор дали така не се нарушава законът, ако възнаграждението на даден народен представител е над 10 000 лева – заради различни добавки.

"Работя с банкови сметки, нямам проблем – в предните Народни събрания ми е плащано по банков път", поясни Иван Димитров от „Демократична България”. Той влезе във фокуса на вниманието, защото при обсъжданията каза, че няма банкова сметка.

Сега Димитров поясни, че го казал, защото така искал да илюстрира тезата си. По думите му, няма задължение да има банкова сметка, за да получи заплата. Димитров посочи, че един международен шофьор взима по-висока заплата от депутатската и може да не получава всичко по банков път.

"Не само аз, но ако сте обърнали внимание само четирима души бяха "за" депутатските заплати да се превеждат по банков път, а други бяха "против" с мотиви, че според тях това е на ръба на закона", добави той.

Иван Димитров уточни, че ще получава депутатската си заплата по банков път. Интересното за Димитров е имуществената му декларация. Според нея, той няма влогове, но задълженията му са следните – кредитна карта за 5000 лв., кредит от 432 436 лв. и 4500 лв. за издръжка на двете му дъщери.

Юристът и депутат от "Демократична България" Атанас Славов също коментира темата. Той заяви пред журналисти в парламента, че си получава заплатата от Народното събрание по банков път, но има различни депутати, които предпочитат кеш.

"Българското законодателство позволява заплащане в кеш на работна заплата до определен размер, но в случая не се прави изключение за депутатите", обясни Славов.

"От различни парламентарни групи има депутати, които искат да получават заплатата си кеш, но това е право, което е дадено за всеки български гражданин, при положение, че се покриват всички осигуровки и данъци. Работникът може да избере дали по кеш или банков път може да си получава заплата", каза още Славов.

Той подчерта, че няма черна каса за депутатските заплати. "Там се предвижда всички разходи да бъдат публикувани периодично на страницата на народните представители. Няма черна каса и 2/3 от работата на народните представители в парламента се получава по банков път", каза още Атанас Славов.