0

П арламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията изслуша председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Целта - да се провери ефективността на работа на Антикорупционната комисия. По-рано този месец Цацаров подаде оставка, а достъпът му до класифицирана информация беше отнет. От ГЕРБ-СДС поискаха да разберат какъв е мотивът за оставката на Цацаро. "В публичното пространство подаването на моята оставка беше свързано с отнетия допуск. В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен за всички неудачии в тази държава, ми дойдоха малко в повече. Не мога да бъде обвиняван за всичко, което някой не е направил, включително и като бивш главен прокурор. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни, че над България има три мониторингови механизма, че сме виновни за Шенген. Човек, който пред министър-председателя Бойко Борисов аз не съм чул никоя друга реплика освен "Да, г-н премиер", говорим конкретно за Христо Иванов, обвини мен за всички неудачии в тази държава", каза Сотир Цацаров.

Шефът на КПКОНПИ допълни, че останал изненадан от приоритетите на настоящия премиер Кирил Петко оставки на главния прокурор Иван Гешев и неговата Всеки ден чета критики за моята отговорност. Ивайло Мирчев от Да, България обвини мен и действащия главен прокурор за всички неудачии в енергетиката това ми дойде в повече. Ако аз съм една от причините корупцията да цъфти, аз подавам оставка. Освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с критики  им давам възможност да покажат какво могат. Основният ми мотив е, че човек има предел на достойнство", допълни Цацаров.

Цацров обяви, че има спекулации относно причината да му бъде отнет достъпът до класифицирана информация: Подадената от мен оставка е повод да ми отнемат допуска с още няколко съпътстващи повода, свързани с лични стремежи на определени длъжностни лица. 15 дни преди да си подам оставката уведомих лидерите на основните парламентарни сили за решението си.

Той уточни, че след това с него са разговаряли агенти на ДАНС. "Те ме уведомиха, че беседата е в рамките на процедура за отнемане на допуска. А от въпросите, които ми зададоха ми стана напълно ясно, че всички факти, касаещи случая, са свързани с  "Цумгейт". Не е изтекла информация, никой не е дошъл да ми каже на ухо за допуска", обясни Цацаров. По думите му същата процедура, със същите факти се е развила през месец август 2021 г., като и тогава е давал обяснения.

"Допускът ми беше отнет на 14 януари, а според информацията, която имам е отнет по настояване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи, уточни шефът на КПКОНПИ.

Имам предположение, че и двата сигнала са подадени от министъра на вътрешните работи. Ако това ми предположение е грешно  аз ще се извиня на г-н Рашков, но ако е вярно ще се срещнем в съда. Той определи като евтин политически пиар информацията, че е напуснал заради отнетия му допуск. Обясни, че ще обжалва това решение и уточни, че с връщането му в прокуратурата, допускът му се възстановява.

Искрен Арабаджиев от Продължаваме промяната заяви, че правителството е разочаровано от работата на държавния орган както под негово ръководство, така и при предишното, но искат изслушването да даде допълнителна информация за реформи в комисията. Той попита как се инициират отделните производства по отношение на конфликт на интереси, корупция и незаконно придобито имущество. Председателят на КПКОНПИ отговори, че не е дошъл, за да си говорят кой от кого е разочарован, а по отношение на въпроса, Цацаров изрази неразбиране: Образуват се така, както е описано в закона.

Депутатът репликира, че по официални данни за изминалата година има 843 проверки, 832 от тях по уведомления от прокуратурата и 11 заради установени несъответствия. Според него това говори, че КПКОНПИ не е била много активна. Има 5800 активни проверки. Вие искате конкретни статистически данни, които аз сега няма как да ви дам, трябва да отворя един лаптоп и да говоря. Цифрите, които посочвате не са точни, има някакво разминаване. Комисията не може да образува имотна проверка, тя трябва да е уведомена от прокуратурата, отговори Цацаров.