Т ежащ 250 тона силов трансформатор пристигна на територията на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ , за да бъде използван като резерв при аварийна ситуация. Това съобщиха от ръководството на централата, която през м.г. е произвела близо 11 на сто от българската електроенергия.

Тежащ 250 тона силов трансформатор пристигна на територията на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ , за да бъде използван като резерв при аварийна ситуация. Това съобщиха от ръководството на централата, която през м.г. е произвела близо 11 на сто от българската електроенергия.

Съоръжението, което струва над 2 млн. лв. е произведено от българска компания. Основното предназначение на съоръжението е да повишава напрежението на произведената от турбината и генератора електроенергия до нива, които са необходими за осигуряване на пренос от мрежата далекопроводи и доставени с ниски загуби до домакинствата и бизнеса, уточниха специалистите. Чрез него ще се гарантира сигурен и надежден пренос на електричеството към потребителите - особено важно през зимния сезон, когато потреблението бележи своя връх.

Металната грамада е била доставена с автовлак до Раднево, като пътуването е продължило повече от две денонощия, след което е била претоварена на вагон и по релсовия път е стигнала до централата.