0

П рограмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID -19. Това съобщиха от посолството на САЩ у нас във "Фейсбук". Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма.

"Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България и ние продължаваме да се обучаваме заедно по време на ежегодните двустранни и многонационални учения и да инвестираме в други проекти за модернизация, очертани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно сътрудничество като българския Център за киберзащита към Министерството на отбраната, морското наблюдение и комуникационното оборудване за всякакъв тип въоръжени сили", подчертават от посолството.

От думите на президента Румен Радев също стана ясно, че има вече информация за немалко закъснение за осемте изтребителя F-16.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че това е тревожно за нашите въоръжени сили - поставя под изпитание не само нашия личен състав, но поставя и рискове България да загуби въздушния суверенитет, да загуби възможността да охранява сама собственото си въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО. Но за това дали ще закъснеят и ако закъснеят - защо, трябва да попитате към господин Борисов и неговото правителство. Когато сключваха те договора, при какви условия и какви клаузи са сключвали този договор", посочи още държавният глава.