Д вижението за права и свободи си върна позицията на първа политическа сила в Шуменска област след извънредните парламентарни избори в неделя. ДПС запазва почти напълно вота си от април, като губи само 556 гласа спрямо пролетното гласуване и заема първото място заради по-сериозния отлив на гласове от страна на ГЕРБ-СДС. С най-голям ръст в 30-и МИР - Шумен са Демократична България, които от април насам привлякоха на своя страна кмета на Хитрино Нуридин Исмаил и това им донесе 80 процента повече гласове, но вероятно недостатъчно да имат депутат в областта.

Движението за права и свободи си върна позицията на първа политическа сила в Шуменска област след извънредните парламентарни избори в неделя. ДПС запазва почти напълно вота си от април, като губи само 556 гласа спрямо пролетното гласуване и заема първото място заради по-сериозния отлив на гласове от страна на ГЕРБ-СДС. С най-голям ръст в 30-и МИР - Шумен са Демократична България, които от април насам привлякоха на своя страна кмета на Хитрино Нуридин Исмаил и това им донесе 80 процента повече гласове, но вероятно недостатъчно да имат депутат в областта.

За ДПС са гласували 15 583 избиратели срещу 16 139 на редовните избори. Ако няма драстични изкривявания и прехвърляния на мандати между райони заради системата Хеър-​Ниймайер движението запазва двата си депутатски мандата в Шумен.

С два мандата, както и през април ще бъде и ГЕРБ при горната уговорка. Управлявалата до април партия има срив от 23.9 на сто в гласовете през юли спрямо тези от първата неделя на април, но и със  15 015 гласа се задържа високо и е втора политическа сила в областта.Трети са Има такъв народ, които качват 2396 гласа и имат 12 730, което е 23 процента повече от резултата им през април. БСП е четвърта в областта с отлив от почти 26 процента. Сега социалистите, коалирани с АБВ имат 7688 гласа при 10 333 на 4 април. Пети са Демократична България. Патриотите в обединен формат имат едва 2400 гласа, докато сумарният вот за съставляващите ги партии през април беше 4468. Тук сривът е почти наполовина. По-слабо се представя и формацията на бившия омбудсман Мая Манолова, чийто водач и на тези избори беше бившият обществен посредник на община Шумен Иван Капралов. "Изправи се. Мутри вън!" сваля близо 7 процента от априлския си резултат.