Д ве лица са били задържани със заповед до 24 часа от благоевградската полиция заради възникналата разправия пред местно заведение. Това обяви на извънреден брифинг зам. директорът на ОД на МВР комисар Стоян Маламов.

Две лица са били задържани със заповед до 24 часа от благоевградската полиция заради възникналата разправия пред местно заведение. Това обяви на извънреден брифинг зам. директорът на ОД на МВР комисар Стоян Маламов.

Причината за задържането им е възпрепятстване на съвместните проверки на полицията и РЗИ за спазване на противоепидемичните мерки. След като са дали обяснения са им съставени два протокола: първият за неспазване заповедта на здравния министър за COVID мерките, а вторият - за възпрепятстване работата на полицията. Те са освободени 2 часа по-късно, като единият от тях се е държал агресивно и е отказал да бъде тестван за алкохол и наркотици, обясни още комисар Маламов.

По-рано пред NOVA собствениците на заведения в Благоевград обвиниха местната полиция в произвол, а председателят на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България Ричард Алибегов поиска оставката на временния шеф на благоевградската полиция ст. комисар Георги Кандев.

На брифинга стана ясно още, че по време на акцията в петък и събота са проверени 6 заведения, като са съставени 207 акта за различни нарушения, включително и липса на лични документи. Едно от проверените заведения е било със заключен авариен изход, за което има съставен акт.

Припомняме, че в Благоевград съдържателите на нощни заведения обявиха, че няма да спазват разпореденото в заповедта на здравния министър за работно време до 22 часа. На 3 септември в Благоевград се проведе протест на БАХР, в който участваха около 250 души, които блокираха за кратко Главен път Е-79.