0

О бщина Хисаря минава на режим на тока от вторник, 1 февруари. Болницата, детските градини, училищата и читалищата трябва да спрат отоплението на ток и преминават на отопление с печки.

Съгласно заповед на кмета инж. Пенка Ганева от 23.00 до 4.00 часа ще бъде спирано уличното осветление. В заповедта се посочва още, че общинските учреждения трябва да спрат отоплението на ток и да преминат на алтернативно отопление. Кметът изрази надежда, че проблемът със сметките ще се реши бързо, защото в противен случай това ще се отрази и на туризма. Хотелиерите също ще трябва да плащат големи сметки за ток. Ръководството на общината е притеснено, че заради режима на тока в курорта може да се засилят и криминалните престъпления.

Заради три пъти по-високи сметки за ток през ноември и декември, община Кресна също минава на режим на тока. Кметът Николай Георгиев е категоричен, че без помощ от държавата, малките общини няма как да се справят с драстичното увеличение. Планираният частичен режим в общината ще започне от уличното осветление на главния пътен възел на Е-79 в посока Гърция. На този етап не се предвижда затваряне на детски градини и ясли.