0

Х оумофисът в пандемията може да ни уреди с до две седмици ваканция по Коледа и Нова година. Това споделиха пред „Телеграф“ представители на браншове, които са въвели работа от разстояние.

Най-често това са компютърни специалисти, онлайн търговци, финансови експерти, адвокати, архитекти. Всички те отпрашват на спа или ски, или на плаж в чужбина още на 20 декември и, без да ползват отпуск, се прибират у дома на 3 януари. Разликата с истинския релакс е, че лаптопът е винаги до тях, за да могат да отметнат за час-два служебните си ангажименти. Официално почивните дни започват на 24 декември, като само 29, 30 и 31 декември са работни. Много хора обаче ще ги слеят заедно с 1 и 2 януари с отпуски. Късметлиите, които са хоумофис обаче, ще си уредят ваканция, без да си гърмят законно полагащата им се почивка. Така могат да изкарат Коледа с близки у дома, а за Нова година да посетят някоя по-топла дестинация.

В сайтовете с оферти е пълно с такива за празниците, като цените са значително по-високи през тази година.

Хотелиери се оправдават с поскъпването на тока, което е наложило увеличение на цените на нощувките с 20-30%.

В един от най-посещаваните зимни курорти цената на тридневен пакет за Нова година удари 900 лева на човек. В сумата е включен ултра ол инклузив обслужване, както и специална програма в новогодишната нощ. Има обаче условие, че тази цена е за ранни резервации, направени до края на ноември, и е с 20% отстъпка. В случай че запазвате след тази дата, сумата скача със 100 евро на човек, които са предвидени за заплащане на новогодишната вечеря. 290 лева пък излиза нощувка за двама в глинена къщичка в село Лещен. Постройката изглежда като извадена от книга с приказки, но разполага с всички съвременни удобства. Има възможност да се запази и новогодишен куверт за кръчма, който се доплаща и цената е 80 лева на човек. Има и предложения с по-ниски цени като например за Огняново. Офертата е за Коледа, като включва пакет от 3 нощувки със закуски и 2 празнични вечери на цена от 339 лв. на човек.

1000 лева на човек струва почивка в екзотичния Египет.

В цената са включени седем нощувки на база ол инклузив. Далеч по-евтино, но не толкова екзотично, е в Турция. Около 250 лева излизат две нощувки в Истанбул или Одрин, с включени закуски и празнична вечеря на Нова година.

Новогодишните празненства в Шри Ланка пък излизат 2660 лева на човек. В цената е включен самолетен билет, седем нощувки със закуски и вечери.

Около 560 000 българи се очаква да пътуват в страната и чужбина по време на празниците, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма пред „Телеграф“. От тях 60 000 ще прекарат празниците зад граница. За сравнение в периода преди пандемията българите, които са пътували по време на празниците, са били 540 000 или с 20 000 по-малко. От данните става ясно, че увеличението на пътуващите се дължи основно на такива във вътрешността на страната. В чужбина тази година се очаква да излязат 60 000, а преди пандемията те са били 140 000. Основната част от тези, които ще излязат извън страната, ще пътуват в Европа и ще прекарат празниците с близки и роднини. Другата част пък планират посещения в Египет и Карибско море и други топли дестинации. Всички, които планират пътуване извън страната, притежават зелен сертификат, допълни Драганов.

Пускат цял хотел под наем за празниците

Цял хотел се отдава под наем за празниците Коледа и Нова година, сочи справка в офертите. Обектът се намира в Трявна, който е красив и стар град с калдаръмени улички и музей. Явно собственикът е преценил, че ще му е по-изгодно да го предостави целия на голяма компания, отколкото да прави отделни резервации. Собственикът предлага няколко варианта за наемане на мястото за настаняване, което е с капацитет 29 човека, като цената за две нощувки е 4800 лева, а за три е 6000 лева. Обектът разполага с 4 двойни стаи със спалня, 4 двойни стаи с две единични легла, апартамент със спалня и две единични легла, 2 апартамента - спалня и разтегателен диван, както и студио, което е с разтегателен диван. Хотелът разполага и с кухня, механа, външното барбекю и пещ, които са на самообслужване. Предлагат се още сауна, интернет и паркинг.