0

Д войник на президента Румен Радев охранява Троянската света обител „Успение Богородично“.

67-годишният Дочо Моневски едно към едно прилича с държавния глава, а разликата е само че на килограми не е толкова строен. Оправданието му е, че все пак той не е военен, въпреки че е бил пожарникар.

Моневски е родом от село Орешак, където живее със семейството си. Има две деца и двама внуци, с които се гордее. Внуците Атанас, на 7 години, и Елеонора, на 2, много го обичат. Дъщеря му със семейството си живее в Троян, а синът с неговото са под един покрив в къщата в Орешак, разказва Дочо. Той е заклет гъбар и всеки свободен миг ходи да събира гъби в гората. Страстен ловец и рибар е и се слави като добър готвач на балкански гозби и мезета. Майстор е и на домашната сливова ракия. От повече от 6 години е  охрана  в Троянската света обител, с което много се гордее.

Дочо е сред любимците на съселяните си и на идващите в манастира. Винаги усмихнат готов да помогне на всеки. Съселяните му често го викат и да им помага да пренесат дърва или да свършат друга къщна работа и тогава могат да го видят и в камуфлажна униформа.

Напоследък, особено около изборите за президент, често учудено някой го спира в Троян или от посетителите на манастира  и иска да се ръкува с него с думите: „ Господин Радев, здравейте“. После следва обяснение от Дочо и изясняване на ситуацията, често и снимка за спомен. Дочо споделя, че лично не се е срещал с президента Радев, но много би се радвал да го види на живо и да се снима с него.  Дори се смее, че ако облече костюм и сложи вратовръзка, ще са едно към едно и няма никой да ги различи. Обича да се шегува, че  ако двамата се състезават кой ще направи повече лицеви опори, може и да излезе победител. Готов е да предизвика президента и в надпревара по цепене на дърва с брадва.