0

С няг и дъжд ще се сипят над България след Никулден. На 7 декември ще вали интензивно дъжд и сняг, обясни синоптикът Петър Янков.

Над България ще преминават много циклони, които ще са с центрове над Гърция.

“Те ще носят много по-обилни валежи от дъжд и сняг. По планините този сняг постепенно ще се увеличава и натрупаната снежна покривка ще бъде в рамките на 15-20 см. Най-много е в Рила и Родопите, така че за всички любители на зимните спортове - след студентския празник ще има достатъчно сняг за практикуване на тези спортове”, казва още синоптикът пред Bulgaria ON AIR. Специалистът подчерта, че ни очакват минимални температури от -3 до -7 градуса.

Днес над Западна България ще има валежи от дъжд, на места в планинските райони - от сняг, но още преди обяд ще спрат и след обяд облачността ще се разкъсва и намалява, съобщават пък от Националния институт по хидрология и метеорология. Над останалата част от страната валежите ще са от дъжд, значителни в югоизточните райони, където на отделни места ще има и гръмотевична дейност. До вечерта и на изток валежите ще спрат. През нощта в Дунавската равнина все още ще духа до умерен западен вятър. Днес вятърът ще се ориентира от североизток, ще бъде слаб, в Източна България - умерен. Минималните температури ще са между 2° и 7°, а дневните ще се понижат и максималните ще са предимно между 4 и 9°. Атмосферното налягане ще се повиши и ще се доближи до средното за месеца.