0

О нлайн трудова борса помага на хора с увреждания и пенсионери да си намерят работа. Социалната кариерна платформа Работоспособни.бг им предоставя възможност да търсят работа съобразно общината, в която живеят, способностите и интересите, които имат.

Експертите са отчели трудностите по отношение на мобилността на хората с увреждания, които стесняват териториалните им хоризонти на трудовия пазар. Затова всеки търсещ работа може да провери какви свободни места има неговата община.

Освен това могат да бъдат насочени и за възможностите за започване на работа и в друго населено място в страната или в други държави. Могат и да търсят работа както на ръководни позиции, така и за стажанти в определени сектори на икономиката. Специалисти от е-платформата оказват и психологическа подкрепа на търсещите работа.

Бизнесът пък разполага с възможности, свързани с привличането на значими за пазара на труда социални групи към реална и ефективна заетост, обясняват от Работоспособност бг.

В средата на януари от Балканския институт по труда и социалната политика обявиха, че има близо 120 000 души, които са в трудоспособна възраст, но никога не са били на пазара на труда. Именно там трябва да се насочат усилията. „Това налага спешна промяна и на инфраструктурата за подкрепа на такъв тип хора“, коментира тогава на конференция, посветена на заетостта на хората с увреждания, Йордан Димитров от института, цитиран от БТА. Според експерта на първо място трябва да се направи оценка на работоспособността им, какво може да прави даден човек и какво би могъл да прави, ако се положат определени усилия. Необходима е и "стълбица" на заетостта на хората с увреждания като тези, които са с ней-тежки увреждания, да влязат в центрове, където да изградят своите умения да работят в трудова среда.