0

Д ежурни изтребители от авиобаза Граф Игнатиево са оказали помощ на пътнически самолет, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда, съобщават от Военното ни министерство. Инцидентът е станал на 11 май.

"При изпълнение на реална мисия по „Air Policing“, българските летци поеха контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортираха го над територията на България и го предадоха на турските изтребители. Българските екипажи изпълниха всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство", уточниха от МО.

По-късно ескортираният пътнически самолет успешно е кацнал в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа. "С този полет българските Военновъздушни сили за пореден път гарантираха както безопасността на населението и инфраструктурата на Република България, така и спокойствието на въздушния трафик", допълват в съобщението си от Министерство на отбраната.