0

Щ е се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред NOVA. По думите му това предстои да бъде обсъдено с вицепремиерът Асен Василев.

„Има няколко събития, които влияят пряко върху цената на електроенергията и природния газ. Едно от тях е конфликтът в Украйна. Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическата ситуация. Ще бъде разгледана възможността за удължаване на компенсациите”, обясни той.

Николов добави, че няма причина да се очаква повишение в цената на електроенергията след отпадане на наложения мораториум. „Всички инструменти ще бъдат приложени, за да няма поскъпване към крайните потребители. Евентуално удължаване на мораториума е решение на НС, с което ние ще се съобразим”, каза още министърът.

Според Николов добра идея би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и подкрепа за наистина нуждаещите се. „Тази идея би била добра особено като дефиниция за енергийна бедност.