Д нес ще се проведе 18-ото издание на Европейска нощ на музеите - инициатива, подета за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Само за няколко години тя се разпространява успешно в цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание. Националната програма за отбелязване на инициативата включва тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви и специални събития.

69 държавни и общински музеи и художествени галерии и техните филиали от 24 области в страната ще участват в изданието тази година, съобщават от Министерство на културата. 

В столичната програмата тази година са включени общо 48 изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви в различни музеи и галерии в София. Единственото платено предложение на организаторите от Френския институт е документалния филм „Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи“. Прожекцията ще е в зала „Славейков“ от 19.00 часа, като билетите ще бъдат на цени от 4 и 7 лв. По време на Европейската нощ на музеите на посетителите ще могат да се запознаят с Micro-folie - френски дигитален музей, който наскоро бе инсталиран в една от залите на Регионалния исторически музей-София по случай френското председателството на Съвета на Европейския съюз.

Дигиталната обиколка представя многообразието на богатствата на 27-те страни членки на ЕС, посредством 200 творби от престижни музейни и сценични институции, между които и Панагюрско съкровище за България. Програмата само за София можете да намерите тук.