0

Б лизо 40 000 кокошки-носачки ще бъдат умъртвени по хуманен начин в хасковското село Криво поле. Там служители на БАБХ установиха огнище на птичи грип, съобщи областният управител Минко Ангелов след спешно заседание на Областната епизоотична комисия.

Ветеринарят от ОДБХ – Хасково изнесе данни за 1200 починали птици от болестта. 

Одобрена е и площадка за загробване на евтаназираните пернати. Преминати са повечето от процедурите по разрешения от различни инстанции. Тя е край хасковското село Жълти бряг, уточни Ангелов, цитиран от БТА. 

Той добави, че това е рецидив във фермата, като предишният случай с Инфлуенца А е бил през април тази година.

Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат три села от община Хасково, и 10-километрова наблюдавана зона с девет села от община Хасково, две села от община Харманли и осем села от община Стамболово.

В процедурата по унищожаването вероятно ще бъдат включени и мобилни инсинератори, добави още Ангелов. По негови думи започва и проследяването на партидите яйца, които са напуснали стопанството към търговската мрежа, въпреки че по уверенията на БАБХ консумацията на продукти от заразени пернати не представлява заплаха за човешкото здраве.