• София с резерв от 1600 облекла, 5000 маски и 6000 ръкавици

  • С 38 хил. лв. дарения помагат на общинските болници

  • За месец са дезинфекцирани 16 000 дка улици

  • София с резерв от 1600 облекла, 5000 маски и 6000 ръкавици

  • С 38 хил. лв. дарения помагат на общинските болници

  • За месец са дезинфекцирани 16 000 дка улици

Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала от Националния оперативен щаб водачите на градския транспорта в София да бъдат изследвани приоритетно, след като здравния минситър Кирил Ананиев обяви, че започва масово тестване в държавата. Това стана ясно от изкаването й в началото на извънредното онлайн заседание на Столичния общински съвет, на което ще бъде гласуван първия пакет от мерки за помощ на малкия и средния бизнес в града. Фандъкова припомни, че в началото на извънредното положение бе ограничен достъпа до водачите и се спря продажбата на билети в превозните средства. "Първата група, с която ще започнем е тези водачи, който не са отделени от пътническия салон в кабини. Целта е поетапно през тест да преминат всички 1981 водача на наземем градски транспорт", каза кметът. 

"За повече от месец живота ни се промени, по начин, по които не сме си представили дори в най-големите си кошмари, изправихме се пред нвидим враг, които пормени основите на живота ни. Опразниха се ресторантите, улиците, парковете, много хора загубиха работата си", коментира ситуацията Фандъкова. Тя обяви, че задачата на управляващите града е да приемат първия пакет от мерки, с които да се подкрепи бизнеса, общинските болници и културата. "Да покажем солидарност, отговорност и обединение. Не е време за партийно деление, политически пиар и празни обещания. София доказа, че може да работи по-важно и актулани теми сериозно и отговорно", заяви кметът.

Градоначалникът извади кратка разбивка за направеното в София от началото на извъредното положение в страната, обявено заради ограничаване на разпространението на коронавируса. Фандъкова отчете, че София е с най-много заразени с COVID-19. По думите й това са 60% от всичко заболели в страната. Тя припомни, че общинските болници в страната вече разполагат с отделения за лечение на болестта. 13 621 са гражданите, които са били или продължават да са карантина. В София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено  състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Столицата има в резерв 1600 защитни облекла, 5000 маски и 6000 ръкавици. 

Тествани са 792 души работещи на първа линия, както и стотици служители и доброволци към кмеството.  509 лекари и медицински персонал от общинските Пета, Четвърта и Втора градски болници преминаха през PCR тестове, а на 283 от служителите на дирекцията "Аварийна помощ и превенция", доброволци и хора от социален патронаж са направени бързи тестове. "При тестването бяха установени положителни 4 души медицински персонал, а 6 съмнителни проби от бързите тестове са насочени за тестване с PCR", обяви Фандъкова и допълни, че започва и тестване на служителите на Столичен инспекторат.

Фандъкова изтъкна, че всеки ден градския трапспорт, спирките, контейнерите се дезинфекцират по 2 пъти. Също така активно се мият и улиците. Само за месец са дезинфекцирани 16 000 дка улици, тротоари и пощенски клонове. Кметът заяви, че в рамките на няколко седмици общината е успяла да създаде работеща инициатива за доставка на храна и лекарста на хора в нужда. От нея на ден се възползват над 3000 души. Безплатен топъл обяд пък се раздава на 300 крайно нуждаещи си хора. За времето, в което държавата е в извънредно положение 280 граждани са се записали за доброволци към Столичната община, каза кметът.  

Градоначалникът благодари на всички дарители и работещи срещу разпространнието на COVID-10. В дарителската сметка на общината до момента са събрани над 38 хил. лв., който ще бъдат изразходени за дейностите по осигуряване на общинските болници, които работят с пациенти с коронавирус.

След празниците кметът ще представи и актуализация на бюджета на града. "Това ще е втората ключова задача, с която да гарантираме развитието на града и работата по стратегическите за София приоритети", заяви Фандъкова.