О т 18 лекарства за COVID само 9 са безплатни, а 3 липсват в аптечната мрежа. Това алармира пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов във връзка със ситуацията с безплатните лекарства за COVID в аптеките.

От 18 лекарства за COVID само 9 са безплатни, а 3 липсват в аптечната мрежа. Това алармира пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов във връзка със ситуацията с безплатните лекарства за COVID в аптеките.

Според него всичките COVID лекарства са в напълно реимбурсирани групи, но само половината са напълно безплатни, а от тях 3 ги няма в аптечната мрежа  и така напрактика остават 6. „Общо 18 лекарства са специално за диагнозата COVID. От тях някои лекарства трайно липсват. Например антикоагуланти. 9 от тях са с доплащане, защото без това те са само референтни", каза още проф. Костов. Според него част от лекарствата ги няма на пазара, защото се изнасят."Те се предписват еднократно и са до 3 лекарства на рецепта. Само за осигурени хора. Има и терапевтични курсове, които не трябва да се надвишават. Варират от 3 до 10 дни. Ако боледувате 1 месец, за останалото време трябва да си ги купите", обясни Костов. По думите му отдавна са отпаднали „зелените“ коридори защото те пречат на останалите хора да купуват лекарства.