Ф алшива новина, разпространена от руско издание, навърза името на цар Симеон II (Симеон Сакскобургготски) с над 20 тона злато и 50 тона сребро, заминали за Русия преди над половин век.

Фалшива новина, разпространена от руско издание, навърза името на цар Симеон II (Симеон Сакскобургготски) с над 20 тона злато и 50 тона сребро, заминали за Русия преди над половин век.

Според руското издание "Аргументи и факти" правото на България да иска от Русия 22 тона злато и 50 тона сребро било признато от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) през септември. Съдът постанови, че Москва трябва да върне бившите български активи, закупени от СССР за сметка на външния дълг на бившия български цар Симеон II, който заведе дело.

„През 1960 г. Държавната банка на СССР изпълнява искането на Българската народна банка и погасява заемите на държавата на Запад в злато и сребро. СССР тогава плаща задълженията във валута по курса на деня, а България предава злато и сребро на страната. През 90-те години българите отменят решението за продажба на златните резерви на Съветския съюз и ЕСПЧ нареди на българското правителство да приеме закон за реституция на царските активи, изискващ връщането на благородните метали на бившия монарх, който тогава е гражданин на САЩ. Споразумението между България и СССР е било в съответствие с международното право. Не нашата страна конфискува златото и среброто от царя, а България и ги предава на СССР не просто така, а срещу стойността им в чуждестранна валута. Искът на бившия цар е легитимен само по отношение на имоти, намиращи се на територията на България, но не и спрямо собственост в Русия. Освен това ЕСПЧ няма право да разглежда такива спорове, не става въпрос за икономически арбитраж. И накрая, в Руската федерация националното право е приоритет пред международното. Така България няма да получи златото от Москва“, казва Валери Абрамов, главен изследовател в Института за изследване на международните икономически отношения към Финансовия университет при правителството на Руската федерация.

Делото, което Негово Величество е завел в Страсбург, е за имотите му в България и не става въпрос за злато, категоричен бе прессекретарят на Сакскобургготски Явор Кирилов пред „Монитор“.

„Делото от царя е за мораториума на имотите, злато не е споменавано в това. Това е или умишлена, зловредна статия, писана в руска медия, за да компрометира България, или някакъв абсолютен фейк. Няколко неща са омешани, но дали е умишлено, или от некомпетентност, не мога да кажа. Преди известно време се появи информация, че Русия трябва да върне архив, защото след 1944 г. съветските власти, окупирайки България, изнасят и архива. Не знам откъде е тръгнало цялото това нещо, но днешната информация са абсолютни мешаници. Станало объркване. Злато има изнесено от България по време на комунизма, но това е държавното злато. Ако има нещо отделно от личната им покъщнина... Царският архив е изнесен, личният архив. За него става въпрос. Държавното злато е отделно, царят не е водил дело за него. Делото в Страсбург е за мораториума, който е наложен върху разпореждането на имотите. Но в това дело няма злато“, обясни още Кирилов.

В началото на септември ЕП призова Русия да даде достъп до т.нар. трофейни архиви, изнесени от страните от Източна Европа в края на Втората световна война.

"Тези архиви там са нашите архиви – на царската канцелария, на министерството на външните работи, българските правителства, иззети от българската държава, те се намират там и не са категоризирани, нямат библиографски опис. Ние не знаем какво точно има там, защото няма библиография. Тук става въпрос не само за България, но за всички артефакти и архиви –интелектуална собственост, които са иззети от Централна и Източна Европа и са в Москва, както и на прибалтийските държави. Ние трябва да имаме достъп до тази наша национална ценност", заяви тогава евродепутатът Андрей Ковачев.