0

Ч ерният цвят – това е космосът, потъваш в него там, където няма нищо човешко, хваща те за гушата и те води към лудостта. А червеният е онзи, който от време на време напомня, че си човек, и ти помага да си поемеш въздух.

С тези думи бе обявен тазгодишният носител на Националната награда за живопис на Майстора - Атанас Парушев. На специална церемония в храма на Майстора в Кюстендил той получи статуетка и парична награда в размер на 8000 лв. - 5 хил. лв. от Община Кюстендил и 3 хил. лв. от Министерството на културата.

Парушев бе номиниран за наградата на Майстора след изложбата си в Националната галерия – „Квадрат 500“, която впечатлява събратята му по четка през миналата година. Той бе избран от 11-членно жури с председател Любен Генов – председател на Съюза на българските художници (СБХ), членове на СБХ, представители на Министерството на културата и Община Кюстендил. След бурни овации на всички присъстващи в Художествената галерия „Владимир Димитров - Майстора“ в Кюстендил Парушев получи наградата от кмета на Кюстендил Петър Паунов.

„За мен тази награда е огромно признание, защото идва от моите събратя по четка. Те са със същите проблеми като мен, живеят същия живот. Все още не мога да осъзная, че именно аз съм носител на наградата, отговорността ми занапред е да продължавам да творя“, каза през сълзи на очи Атанас Парушев. Той определи в типично негов стил рисуването като война: „както в битките – има и рани, жертви, сериозна работа е, но има и награди“. Що се отнася до паричната награда, художникът обяви, че има идеи, за които би инвестирал сумата, но на този етап предпочете да не издава повече.

Не скри и че един от любимите му художници е именно Майстора. „Владимир Димитров - Майстора е едно чудовище в изкуството, просто няма начин да не те вдъхнови. Няма втори като него, той не е реален, той е символ. Представете си целия му живот, отдадеността му, саможертвата му, за да направи всичко това и какъв живот е живял. Отдаден на изкуството“, каза още тазгодишният носител на награда за живопис, който е от Сливен. А за следващия рожден ден на великия ни художник Парушев обеща да представи специална изложба пред кюстендилска публика.