0

П ървата дама Десислава Радева се появи със стара рокля на приема на съпруга си Румен Радев в Националния исторически музей в "Бояна" по повод 24 май. 

Президентшата блесна в черна рокля, която изключително много прилича на друг нейн тоалет, обличан преди пет години.

На приема пристъстваше и Кирил Петков, който за първи път се среща с Радев след политическото напрежение между двамата в последните дни по темата за Северна Македония.

Плътно до министър-председателя бе съпругата му Линда Петкова, която бе избрала за тържествения повод семпъл черен костюм с навити ръкави.

"Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един народ около светлината на просвещението", започна Радев тържественото си слово. По думите на държавния глава буквите, езикът, културата са нашият общ дом и са вградени здраво в темелите на българската държавност и идентичност.

Президентът открои делото на светите братя Кирил и Методий, което отрежда на страната ни  благородната мисия да бъде държава на духа. „Наш дълг е тази историческа за България мисия да се утвърждава и днес", подчерта Румен Радев.

Държавният глава посочи, че в йерархията на културата е важно благородството на духа, а не богатството или властта.

На церемонията присъстват освен премиерът, някои министри, бивши президенти, омбудсманът на Републиката, преставители на съдебната и местната власти, учители, творци, дейци на културата, военни, депутати и представители на вероизповеданията у нас. 

Главният прокурор Иван Гешев също присъства на приема на Радев.

.

 .

БТА

БТА

БТА

БТА

БТА

БТА