0

К оалицията се е разбрала да има ново увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. за това съобщи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред БНТ. От 1 април минималната работна заплата за България е в размер на 710 лв., а увеличеното, което се планира е да стане 760 лв.

Първоначално идеята за увеличението беше то да се случи още тази година но по думите на Гьоков, "Министерството на финансите смятат, че ще бъде прецедент да се увеличава минималната работна заплата два пъти в една и съща година. Това поставя пред затруднение работодателите, защото няма предвидимост". 

По изчисления на КНСБ за издръжката на семейство с дете са необходими 2066 лв. на месец. Необходимият доход за издръжка на един работещ гражданин за една година е нараснал със 101 лв. до 1148 лв. на месец.  От синдикалната организация поискаха в бюджета за 2022 г. да бъде предвидено увеличение на заплатите на всички в администрацията с 10%, а за “работещите на терен” с 15%. В момента в проекта на бюджет е планирано увеличение само на заплатите на учителите с 12%, на хората в съдебната система и на тези на изборни длъжности.