0

О чакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017г., както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска, която прие в МВнР министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг.

Генчовска посочи, че двамата са разговаряли и за европейската перспектива на Западните Балкани.

„Подчертах пред министър Шаленберг неизменната подкрепа на България за европейския път на страните от Западните Балкани. Разбира се, напредъкът по пътя към членството неизменно е свързан с принципа на собствени заслуги. През последните месеци всички знаете, че България положи значителни усилия за насърчаване на позитивния климат в двустранните отношения с Република Северна Македония, включително чрез иницииране на формати за засилено развитие на секторните политики. Ще продължим работата по изграждане на истински добросъседски отношения със Северна Македония. Същите са възможни обаче единствено с общи усилия. Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017г. както и гарантиране правата на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание“, каза тя пред медиите.

От своя страна министърът по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг заяви, че позицията му е много ясна и Австрия би желала преговорите с Албания и Северна Македония да започнат още през юни.

„Разбира се, ние осъзнаваме, че има много чувствителни точки и въпроси в двустранните отношения, които трябва да бъдат изяснени“, посочи Шаленберг.