0

Д епутатите от ГЕРБ няма да влизат в парламента до гласуването на кабинета. Това заяви на брифинг Десислава Атанасова от ГЕРБ.  "Тъй като сега не можем да разберем каква ще е цената от тези, които са вътре в пленарна зала в оставка, вчера стана ясно от ръководството на "Булгаргаз", цената ще е 32 процента по-нагоре, а газ няма. От тук нататък, за съжаление нашето общество ще трябва да плати цена и на тези 32 процента по-висока цена на газа и на цялата некадърност на тези аматьори. Нашата парламентарна група не намира за нужно повече да стои в пленарната зала на Народното събрание", заяви Десислава Атанасова. 

"Ние ще бъдем в пленарна зала и 59 депутата ще гласуваме против предложеното правителство, ако има такова внесено предложение и изпълнен мандат, връчен на президента. Не бива да се бъркат двете теми. Говоря за безпредметното присъствие в пленарна зала", отговори Атанасова на журналистически въпрос кога групата на ГЕРБ-СДС ще влезе в зала. 

Реакцията на депутатите от ГЕРБ идва, след като изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов реши да изслушва при закрити врата премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов относно доставката и цената на природния газ. Това бе първа точка в програмата на Народното събрание за четвъртък. Изслушването е по предложение на Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. "Това ли е целта на това управление да скрие поредния си провал", пита Атанасова. 

"Не може да бъде секретна цената на природния газ и сигурността на доставките на природен газ за България. Кое е секретно. Цената я плащат хората и бизнеса", коментира темата и Теменужка Петкова от ГЕРБ.  "Те искат да засекретят това, че вчера изпълнителният директор на "Булгаргаз" заяви, че до края на годината няма газ, няма осигурени доставки на газ", заяви Петкова и добави, че самата фирма "Булгаргаз" няма секретно деловодство, че да бъдат внесени в деловодството на НС такива документи.  "Не искат да кажат, че газът скача с 32 процента за юли, че август месец ще продължи да нараства с двуцифрени темпове и не се знае дали изобщо ще го има. Всъщност управляващите в момента засекретиха бомбата, която слагат за следващия служебен кабинет", заяви Добрев.