Н ад 2 млн. лв. е струвала предизборната кампания на ГЕРБ в последните местни избори, показват данните на Сметната палата.

Над 2 млн. лв. е струвала предизборната кампания на ГЕРБ в последните местни избори, показват данните на Сметната палата.

За първи път на този вот имаше възможност за дарения от юридически лица и еднолични търговци, припомня БНР.

ГЕРБ и ДПС не са декларирали никакви дарители - нито физически лица, нито юридически. Очаквано най-скъпите кампании са на управляващите от ГЕРБ - над 2 млн. лв. и на БСП – над 1,2 млн. лв.

ДПС са инвестирали над 890 000 лева за участието си в местния вот.

От възможността да получават дарения от юридически лица са се възползвали "Воля" и НФСБ.

Татяна Дончева е използвала финансиране частично и през адвокатското си дружество.

Кампанията за кмет на София на Мая Манолова е струвала 229 000 лв., а на Борис Бонев - 24 000 лв.

Близо 600 са участниците в кампанията, като 30 от тях не са изпълнили задълженията си за деклариране на необходимите данни, уточняват от Сметната палата.

Предизборната кампания се проведе през есента, когато политическите сили, получили над 1% от гласовете на последния парламентарен вот, вече получаваха по един лев на спечелен глас и бяха в условие на възстановяване на надвзети средства.

Партийните субсидии от началото на тази година са по осем лева на глас, но на финансовия министър Владислав Горанов е възложено да направи анализ на финансирането на политическите сили от държавата.