0

О ставка на кабинета, разпускане на 47-то НС и свикване на предсрочни избори. Този единствен изход виждат от ГЕРБ-СДС за излизане от кризите в страната. За това призоваха от партията в декларация от парламентарната трибуна. Тома Биков посочи, че съзнават напълно рисковете от това, но си дават сметка, че по-голяма е опасността от некадърността на правителството. Именно затова призоваха системите партии в коалицията да преосмислят своята позиция и да се оттеглят от нея. Според ГЕРБ страната има потенциала да излъчи смело управление, което да преведе страната от кризите.

Иначе Биков отбеляза, че кабинетът управлява вече 100 дни, а това време те определиха като период на безвремие и задълбочаване на кризите пред страната. Най-съществената била политическата. Не били положени усилия за консолидиране на обществото, а кабинетът показвал, че не е в състояние да обедини дори мнозинството. Задълбочили се разделителните линии между гражданите, а разломите в коалицията станали още по-големи. Нямало ясно работещи механизми за решения и отговорност. Българите пък станали по-бедни, а страната - лишена от перспективата си за развитие. Обещанията за съдебна реформа затънали в блатото. Бюджетът 2022 закъснял, но не отразили предизвикателствата пред страната. Не се оправдавали и прогнозите за икономически растеж.

Асен Василев според ГЕРБ не бил в състояние да прогнозира икономически тенденции, а държавата изпадала в ситуация на несигурност. Според тях именно Василев носи и отговорността за мащабната ценова криза. Според ГЕРБ в момента се намираме в най-тежката инфлационна буря от 1997 г. насам. Загубили сме позиции и в международен план. Вместо да защитават националния интерес, основните усилия били насочени към запазване на вътрешните баланси в коалицията. По думите на Биков и до днес управленската програма на властта е тайна. Според него лобистки и корпоративни интереси прозирали зад плана за възстановяване и така лишили бизнеса от финансиране от ЕС. Самият Кирил Петков бил лишен от опит и качества, но видимо нямало индикации, че може да придобие такива. Според ГЕРБ почти всеки ден бил белязан от гафове на премиера. Те разкритикуваха Петков, че бил объркан, както бил и обществения ни живот. „Днес българският политически живот изглежда като Кирил Петков: объркан, неспасяем и безнадежден”, категоричен беше Биков. От партията упрекнаха властта в серия от "шуробаджанашки" назначения в изпълнителната власт. Изтъкнаха избора на нов шеф на КЕРВ, което станало в нарушение на закона, предстояло избор на гуверньор на БНБ между двама партийни функционери. Така според ГЕРБ БНБ също е превърната в заложник на балансите в коалицията.

МВР-шефът Бойко Рашков пък бе определен от тях като „вкаменелост“ от късния преход. „Политическото вампирясване на хора от късния социализъм като Бойко Рашков е апотеоз на некомпетентността, с която се управлява страната“, каза Биков. Определи ареста на Борисов като незаконен и позорен акт, който уронил престижа на България. Накрая от ГЕРБ заявиха, че управлението не е в състояние да предлага решения за кризите.