Г ЕРБ-София ще предложи Елен Герджиков за председател на Столичния общински съвет (СОС). Това съобщи на брифинг избраната за общински съветник от ГЕРБ-СДС Малина Едрева.

ГЕРБ-София ще предложи Елен Герджиков за председател на Столичния общински съвет (СОС). Това съобщи на брифинг избраната за общински съветник от ГЕРБ-СДС Малина Едрева.

На него стана ясно още, че едно от първите предложения на ГЕРБ ще бъде сформиране на работна група за изготвяне на нов правилник за работа на общинския съвет. В нея участие ще вземат представители на всички политически партии. От ГЕРБ ще предложат преформулиране на комисиите според новите приоритети и структура на местната администрация. Ще бъде включено и предложение за публикуване на питанията към кмета, заедно с отговорите по тях, както и публикуване на решенията и поименното гласуване към тях на сайта на общината.

Първото заседание на новия общински съвет ще се проведе във вторник. По традиция то ще бъде открито от най-възрастния общински съветник, който в този мандат е Грети Стефанова от Демократична България. Новоизбраните кметове и общински съветници ще положат клетва, след което ще се пристъпи към избор на председател на СОС. Процедурата се осъществява чрез тайно гласуване и интегрална бюлетина. След това се пристъпва към избор на зам.-председателите на общинския съвет, които се предлагат от всички политически групи в градския парламент, а гласуването за тях е явно. По този начин става ясен и съставът на председателския съвет, който определя дневния ред на заседанията и други важни организационни въпроси.