0

Г ЕРБ внася вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков заради провала в сферата на публичните финанси. Това съобщи Томислав Дончев на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ. 

Десислава Атанасова заяви, че вече са събрали нужните подписи и го внасят утре. Ще поканят на консултации всички парламентарни групи, като ще започнат от най-малката група в Народното събрание, която в случая е "Възраждане". "Сега трябват държавници и стабилност и това минава през оставка", добави Атанасова.

Според Дончев провалът на правителството е налице и прогнозите на експертите били, че в продължение на 1-2 години българите ще го усещат по джоба си.

Експертите на ГЕРБ посочиха като причини за вота инфлацията, обедняването на българите, покачването на линията на бедност до 550 лева, скок на цената на горивата с над 36%. По думите на Делян Добрев инфлацията у нас е галопираща, но тя не се дължала на войната. Той обясни, че ДДС и акцизът са същите, както и цената на петрола е на нивата от 2012 г, а междувременно горивата поскъпват. Според него обяснението се крие в лобизма и корупцията.

"Смятаме, че вотът на недоверие е възможност за стабилизация на политическата система", каза Тома Биков. По думите му ДБ и БСП могат да излязат от тази неловка ситуация, защото ги чака крах.

"Грозните скандали в управляващата коалиция правят управлението фактически невъзможното", добави пък Дончев. Той изтъкна, че е силно скептичен към експертен или програмен кабинет.

Според ГЕРБ предсрочните избори не са най-доброто решение, но това е по-малко лошо от кабинет без подкрепа и легитимност.

По думите на бившия министър на икономиката от ГЕРБ Лъчезар Борисов това правителство представлява заплаха за финансовата стабилност и оттам за националната сигурност на страната ни.

ПП не могат да разчитат на подкрепа от ГЕРБ за вдигане на ветото за Скопие. Това увери пък по-рано през деня пред „Телеграф“ Атанасова. Поводът бе информацията, че Петков разчита поне на трима от ГЕРБ за това – Томислав Дончев, Даниел Митов и Екатерина Захариева, както и, че планира да иска от НС да вдигне ветото още тази седмица. И тримата отричат за това. От ГЕРБ увериха, че не са водили разговори с ПП. Петков възнамерява да изолира напълно външно министерство при опитите да вдигне ветото над Скопие, стана ясно от предложение, което той ще внесе в МС. Всяко предложение направено от ЕК или държава членка, което се различава от нашата рамкова позиция, да минава през външна комисия в НС.