0

О т парламентарната група на ГЕРБ-СДС заподозряха далавера с меморандума, подписан  между правителството и Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation за 1 млрд. долара. Това се случи, след като в пленарна зала не беше прието предложението им да се създаде временна комисия, която да “изсветли” меморандума. 

Депутатът Делян Добрев обясни, че причината да искат такава комисия е, че проверка онлайн разкрива, че зад въпросната фирма - Gemcorp, стоят руски олигарси. “Имаме много притеснения по този въпрос. Кой стои зад тази фирма? Ще получава ли тя средства от плана за възстановяване и устойчивост? Ще ѝ дадат ли държавна земя от мини Марица-изток”, попита той и изтъкна, че въпросите са по повод слухове от близки до управляващите. 

Александър Ненков изтъкна, че ГЕРБ искат да разберат по какъв начин е била избрана руската компания и какво е поела държавата като ангажимент. 

Томислав Дончев отбеляза, че батериите, които ще бъдат закупени от правителството, ще бъдат в режим на дискриминационна доставка - с 375 милиона финансови корекции. 

 Допълни, че амбицията на кабинета за прозрачност лека-полека отива в канала. „Все още не сме видели и Плана за възстановяване. Доста наивно е да се смята, че просто така една компания подписва меморандум в Гранитната зала на Министерския съвет. 

“Прави ми впечатление, че министър-председателят все повече и повече не иска да присъства в парламента, вече втора или трета седмица.

Добрев призна, че на този етап сигнал в прокуратурата не може да бъде изпратен, тъй като не разполагат с доказателства.