0

П о предложение на компетентните власти на България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обяви 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната, съобщава МВнР. 

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев връчи в този смисъл съответната вербална нота на посланик Елеонора Митрофанова.

Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Руският посланик Елеонора Митрофанова възприема този акт на българските власти като изключително недружелюбен. Москва си оставя правото за реципрочни действия, добави тя, цитирана от БГНЕС. 

Междувременно стана ясно, че български граждани в Русия не могат да се приберат в родината си. Причината е липса на полети. Въпреки обещанието на посолството ни в Москва да организира транспорт, такъв няма повече от две седмици, съобщи Нова телевизия.

Мария Георгиева- Хайновска има руско и българско гражданство. Отива със семейството си на почивка в руската столица и оттогава не може да се завърне.

„Постоянно поддържаме връзка с българското посолство. Обещават, че ще ни евакуират, но няма никаква информация. Преди няколко дни ни казаха, че ще летим на 15 март, събрахме багажа, в събота разбрахме, че няма да летим на 15-ти март, а вероятно след 18-ти март”, обясни тя.

Има алтернативни полети за връщане в България през Белград и Истанбул, но Мария обяснява, че цените за тях са изключително високи.

Синът на Мария остава на 2000 километра далеч от майка си и сестра си. Евакуиран е по-рано от семейството си.

„Причината за забавянето е в сложността такъв хуманитарен полет да бъде осъществен. Изисква много време, трудно е да се намери самолет, който да излети, заради затвореното въздушно пространство. Повечето самолети, които са на лизинг, отказват да се съгласят да извършват такива полети. Имаме уверението от финансовото министерство, че средствата за такъв полет ще бъдат осигурени. Това ще струва на държавата не по-малко от 40 хиляди евро. Надяваме се това да се случи до една седмица”, обясни Антон Марков, ситуационен център към МнВР