0

Н ай-бързият български плувец в малък басейн заминава да учи в Йейл. Това съобщи лично Дениел Нанков, който тази година завърши с отличие Математическата гимназия във Варна.

Преди да започне висшето си образование обаче, младият шампион на ПСК „Черно море” ще участва на световното първенство по плуване в Будапеща, както и на европейското в Рим. След това Дени ще излети за Щатите, където да стартира обучението си. „Гордея се, че завърших МГ „Петър Берон” във Варна, едно от най-елитните средни училища в България. Заедно с моите родители решихме да продължа своето образование в Америка. Безкрайно съм щастлив, след като разбрах, че съм приет в Йейл юнивърсити. Тепърва ще избирам специалност – колебая се между финанси, икономика и инженерна наука”, споделя талантливият младеж. 

Система

В САЩ възпитаникът на главния треньор на ПСК „Черно море” Никола Петров ще продължи да практикува плуване, а университетът дава възможност за това. „Спортната система в Щатите е много добре организирана и най-вероятно там ще тренирам и ще се развивам. Предстоят ми 4 години обучение”, коментира още Дени. Преди това обаче на него му предстоят още важни събития. След 2 седмици варненецът заминава с националния отбор на България за световното първенство по плуване за мъже и жени в Будапеща.

„След това ще проведем подготовка за европейското в Рим. На световното през юли ще плувам 100 м кроул и в щафети. На европейското, което започва на 18 август, по всяка вероятност ще се състезавам на 50 и 100 метра кроул“, коментира талантливият ни плувец. 

Цел

Дениел споделя, че за състезанията ще се готви във Варна с треньора си Никола Петров. „Така е най-добре, защото той познава в детайли физическата ми подготовка“, казва Нанков. На двата големи форума целта на младия талант е да подобри личните си времена. През ноември миналата година той постави нов национален рекорд в кралската дисциплина 100 метра свободен стил. На държавното първенство на малък басейн в Бургас закова хронометрите на 48,17 сек. и подобри собственото си върхово постижение от 48,36 сек. 

Ще му преподават нобелови лауреати

Дениел ще прекрачи прага на Йейл юнивърсити – Алма матер на 5 американски президенти. Там ще има щастието да бъде обучаван от преподаватели – нобелови лауреати, както и да трупа знания във втората по големина академична библиотека на планетата. След дипломирането си Дени ще се нареди до най-изтъкнатите студенти на световноизвестния университет, сред които са Джордж Буш, Бил и Хилъри Клинтън, Джон Кери, редица носители на „Пулицър”, нобелови лауреати, писатели, изобретатели и носители на награда „Оскар“ като Пол Нюмън, Мерил Стрийп и Джоди Фостър.