0

Т аксата за доставка на пратки с куриерски фирми е скочила почти двойно заради високите цени на горивата и енергийните ресурси, установи „Телеграф“.

От 3,90-4 лева за пратки в рамките на 3 килограма цената вече е 6,30-6,60 лева, ако доставката е до офис на транспортната компания. Сравнението е направено на база цените преди пандемията.

От 12 на 20 лева пък е скочила доставката на пакети в рамките на 4 килограма от Казанлък до София, разказа потребител, който често си поръчва хранителни добавки по куриер.

Освен че има ръст на цените от компаниите, някои от транспортните фирми са въвели и нови такси, например пренасочване на пратка. Така, ако си поръчаш смартчасовник от интернет магазин за 89 лева, с доставката цената му става 95-96 лева. В случай че не може да си на адреса и предупреждаваш куриера, към цената на доставката се добавя още 3,30 лева например.

Така доставката заедно с такса пренасочване отива към 9-10 лева. Освен това някои от куриерите предоставят услуга известяване с есемес, което обаче се таксува по 0,18 лв. Други пък известяват за нова пратка със съобщение по Вайбър например и е абсолютно безплатно, разказват търговци на козметика, които често се налага да ползват куриерски услуги.

По думите им някои от куриерските компании са премахнали услугата за пратки до 3 килограма, които преди се таксуваха по 3-4 лева, и вече сумите са начисляват на всеки килограм.

След увеличението на цените на куриерските услуги в края на миналото лято поскъпването на дизела ще продължи да дърпа цените нагоре през 2022 г., коментираха експерти в бранша.

И „Еконт“, и „Спиди“ са обявили на страниците си „такса гориво“ в размер на 12% за месец януари 2022 г.. Тази такса влиза в цената на куриерската услуга.

Компанията определя всеки месец таксата си гориво на база на средната цена на дребно на дизеловото гориво в последния ден на предходния месец.

Примерно за август таксата възлиза на 11,50%, което съответства на цена на дизеловото гориво в диапазона 2,24 – 2,34 лева за литър, става ясно от справка на сайта на „Спиди“.
При цена на дизела от 2,46 до 2,58 лева/л таксата е 12,50 %.

Ако литърът струва между 2,59 и 2,71 лв., такса“гориво“ е 13%. Към момента цената на горивото е 2,50 лв./л с тенденция към поскъпване според сайта за цени на горивата Фуело.нет.

Това означава, че ако куриерската фирма увеличи компонента за гориво от 12 на 12,5 на сто, цената за изпращане на най-масовите пратки ще се увеличи с под 5 стотинки, коментираха експерти от бранша.

От „Спиди“ пък са обявили, че от 1 февруари ще бъде актуализирана таксата за плащане с карта в България и Румъния. Новата такса при плащане на автоматите на „Спиди“ ще бъде в размер на 0,96% с ДДС от стойността на превода. Останалите комисиони за допълнителни услуги „Наложен платеж“ остават без промяна, съобщават от куриерската фирма.

Въпреки скока на цените при офисите на куриерските фирми обичайно има опашки от десетки чакащи за получаване или изпращане на пратки, видя „Телеграф“.

Някои хора чакат поръчки от онлайн търговци, тъй като не могат да посетят търговските центрове заради въведените ограничения за зелен сертификат. 6 лева струва най-малко доставката на дадена стока и ако примерно си поръчал обувки и не ти станат и ги върнеш, плащащ около 13 лева. Толкова струва транспортната услуга.

В момента по-евтино излиза доставката на пратки до офис на куриерската компания. В случай че се поръча до дома или друг адрес, се начисляват допълнителни такси.

Така за пратка до 3 кг цената е 3,60 лв., но ако е занесена в куриерската компания и е доставена до офис на същата фирма. Ако обаче куриерът я вземе от личен адрес и я достави до друг, цената скача на 8,77 лв. Ако пакетът е до 6 кг и е взет от адрес и доставен до дома или офиса на получателя, цената е 15,36 лева.

Най-ниска е цената за доставка на пратки през специални устройства за пращане и получаване на колети, монтирани от куриерските фирми. Тази услуга е много предпочитана от младите клиенти, защото работи извън работното време на офисите на куриерските фирми.

Те са основно в търговски центрове, които отварят в 9,30-10 часа и работят до 22 часа вечерта, обяснява клиент.

Пратките се получават чрез въвеждане на уникален код и натискане на няколко бутона. Заплащането на всички услуги става с дебитна или кредитна карта. Някои фирми правят специални намаления при ползване на тези автомати, а други са въвели твърда цена за колети до 3 килограма от 2 лева за брой.

Пращаме повече пакети с пощата

Увеличение с 30% са отбелязали пратките по време на коледните и новогодишните празници през 2021 спрямо 2020 г., съобщиха от Български пощи за „Телеграф”.

Български пощи постигат вече голяма бързина в обработка на пратките, след като са въвели в експлоатация сортировъчна машина, закупена със средства от Фонда за качество на услугата. Тя има капацитет 10 000 пратки в час до 36 дестинации, обясниха от компанията.

Цените на Български пощи са по-ниски, отколкото на куриерските фирми. Но там доставките са от и до пощенски клон. Международните колети могат да се изпращат по земен или по въздушен път. В страната могат да се изпращат колети с тегло до 20 кг, а в чужбина до 31,5 кг.

Колетите до 3 кг, ако се изпращат до същото селище, струват 1,90 лева, а ако са до друго населено място, цената скача на 3,10 лева.