Х акери са атакували сайта на ЦИК. За около час той е бил недостъпен в петък късно вечерта, тъй като е бил генерирал огромен трафик към него. Опитът да бъде хакнат обаче е бил неуспешен.

Хакери са атакували сайта на ЦИК. За около час той е бил недостъпен в петък късно вечерта, тъй като е бил генерирал огромен трафик към него. Опитът да бъде хакнат обаче е бил неуспешен.

Това научи „Телеграф“ от източници от Централната избирателна комисия. Председателката Камелия Нейкова пък заяви, че не е била информирана за този случай. Преди няколко дни в разследване на медията от ГДБОП заявиха, че има поне 50 опита за незаконно проникване в сайтове на различни държавни институции, като за 90% от тях служителите дори не разбирали, тъй като не се стига до хакване на данни.

Опит

Киберпрестъпниците атакували сайта на ЦИК късно вечерта в петък. На разбираем език това означава, че са имитирали как хиляди хора искат в един и същи момент да влязат в платформата, а тя не издържа на напора и блокира. По този начин сработват и системите за сигурност и до изтичане на каквито и да било данни не се е стигнало в случая. „Не съм информирана за това. В петък бяхме на работа с колегите и не сме забелязали сайтът да не е работил. Него го поддържа „Информационно обслужване“, обясни пред „Телеграф“ Камелия Нейкова.

Контра

Потърсени за коментар вчера, от „Информацио обслужване“ АД категорично отказаха да потвърдят или отрекат информацията, тъй като освен всичко друго била и по чувствителна тема. Насочиха екипа ни да търси отговор на въпроса в днешния ден и човек, който е оторизиран да дава изявления на база точно този сайт - на ЦИК.

Експерти по киберсигурност разказаха, че в почти всички случаи атаките се извършват или за да бъдат придобити лични данни, за които после се искат пари, или за да се придобие някаква секретна информация, или пък за да се похвалят, че могат да разбият сайта на дадена институция. Най-характерно за платформите на институциите у нас било да са атакувани от млади киберспецове, които се доказвали в сферата, а после се хвалели в хакерски форуми.