0

Х акери от Малайзия направиха фалшив профил на кмета на Бургас и опитват да прибират пари от потребителите, като искат номерата на банковите им карти, обясниха от МВР пред „Телеграф“.

От силовото ведомство допълниха, че към момента няма хора, които да са измамени, но всички трябва да бъдат много бдителни и да не дават никакви лични данни. „От профила на Димитър Николов дори ми лайкнаха снимка, може би е истински“, написа потребителка, която по-късно разбра, че става въпрос за профил менте.

Схемата

За да изглежда автентичен профилът на Димитър Николов, хакерите са копирали истински постове и снимки на кмета. Първите датират от Никулден.

„Вероятно това е била идеята, да се намери профил с десетки хиляди последователи, за да буди по-лесно доверие”, разказа служителката от общината Весела Йорданова. Едно от последните съобщения в менте профила е, че кметът разиграва томбола с парични награди. Който чукне на линка, директно го прехвърлят към фишинг сайт, в който измамата продължава. Хакерите са направили опция, чрез която, за да докажеш, че си истински човек, а не робот или програма, трябва да въведеш данните от банковата си карта. Именно това е уловката, на която разчитат кибербандитите.

Пазаруване

Проверката от страна на ГДБОП показала, че хакерите са от Хонконг и Малайзия. Целта им, както и при останалите фишинг измами, била да пазаруват с чуждите банкови карти. Особено преди коледните и новогодишни празници от силовото ведомство предупредиха потребителите да са много бдителни и да не въвеждат в непознати платформи данните си.

Община Бургас отново припомни, че не разиграва томбола. „Да призовем гражданите, ако някой изисква от името на г-н Николов лични данни, номера на дебитни, кредитни карти - в никакъв случай да не предоставят такава информация, защото със сигурност става въпрос за измама”, обясни още Йорданова.